
- Bezglutenowy chlebek bananowy – prosty przepis -
Wszyscy pieką chlebek bananowy, piekę i ja.
A że wyszedł rewelacyjnie to od razu wrzucam dla Was przepis. Jeszcze gorący
Co potrzebujemy:
- 4 banany (najlepiej miękkie i dojrzałe)
- łyżka pasty tahini
- ok. 8-10 sztuk namoczonych daktyli
- dwie łyżki mleczka kokosowego
- dwie łyżki mąki ryżowe
- dwie łyżki mąki kokosowej
- dwie łyżki mąki kukurydzianej (opcjonalnie)
- dwie łyżki mąki gryczanej
- łyżeczka cynamonu, pół łyżeczki kardamonu i szczypta imbiru oraz soli himalajskiej
- dwie łyżeczki sody oczyszczonej
- trzy łyżki roztopionego masła klarowanego/ oleju kokosowego
- jedno jajo
- szczypta soli himalajskiej
- na górę opcjonalnie wiórki kokosowe, płatki kokosowe bądź orzechy
Co robimy:
Blendujemy banany z łyżką tahini, namoczonymi daktylami i mleczkiem kokosowym, w drugim naczyniu ubijamy jajko, następnie masę bananową łączymy z jajkiem i dodajemy mąki (jeśli nie mamy tyle rodzajów mąki, można ją wymienić, np. na dwa rodzaje – kokosową i gryczaną, lub ryżową i kokosową, czy nawet jaglaną i gryczaną/kokosową) roztopione masło/olej, przyprawy oraz sodę oczyszczoną. Całość przenosimy do keksówki wyłożonej papierem do pieczenia i wg uznania dodajemy na górę wiórki kokosowe bądź inne dodatki.
Pieczemy 25 minut w temp. 200*C.
Chlebek świetnie sprawdzi się jako drugie śniadanie bądź podwieczorek. Jest bez nabiału i glutenu.
Zachęcam do spróbowania! Przepis jest banalnie prosty!
Dodaj komentarz