- Genialny bezmleczny pudding z tapioki -

Krótko napiszę cóż to takiego ta tapioka. Jest to kasza wyrabiana z manioku jadalnego. Maniok szczególnie popularny jest w Ameryce Południowej.

Czym zyskał taką popularność?

Kasza ta jest bezglutenowa, hipoalergiczna, lekkostrawna – dlatego śmiało możemy ją włączyć do diety osób najmłodszych oraz w wieku podeszłym.

Ja tapiokę użyłam do bezmlecznego deseru bez cukru, ale na słodko.

Na dwie porcje potrzebujemy:

  • ok.200 ml mleczka kokosowego, ważne by było to mleczko bez zbędnej chemii w składzie (np. Real Thai, EnerBio czy Aroy-D)
  • ok. 100-150 ml wody
  • łyżeczka pasty tahini
  • szczypta cynamonu
  • łyżeczka ksylitolu (opcjonalnie)
  • 1/4 szklanki drobnej tapioki

Co robimy:

Tapiokę zalewamy mleczkiem kokosowym połączonym z wodą i odstawiamy na około godzinę. Następnie przelewamy całość do garnka i gotujemy ok. 15-18 min. Dodajemy pastę tahini, cynamon i ksylitol jeśli potrzebujemy. Pomocny będzie fakt, że kuleczki tapioki zmieniają kolor na przezroczysty, gdy są już gotowe. Tak przygotowaną tapiokę przelewamy do szklanek, pucharków czy czego tam chcemy i przekładamy ulubionymi owocami. U mnie były to borówki i truskawki z dodatkiem płatków kokosowych. Pudding najlepiej wstawić na 1-2h do lodówki, schłodzony smakuje najlepiej.

Smacznego

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

<<< Powrót