- Bezglutenowy chlebek bananowy – prosty przepis -

Wszyscy pieką chlebek bananowy, piekę i ja.

A że wyszedł rewelacyjnie to od razu wrzucam dla Was przepis. Jeszcze gorący

Co potrzebujemy:

  • 4 banany (najlepiej miękkie i dojrzałe)
  • łyżka pasty tahini
  • ok. 8-10 sztuk namoczonych daktyli
  • dwie łyżki mleczka kokosowego
  • dwie łyżki mąki ryżowe
  • dwie łyżki mąki kokosowej
  • dwie łyżki mąki kukurydzianej (opcjonalnie)
  • dwie łyżki mąki gryczanej
  • łyżeczka cynamonu, pół łyżeczki kardamonu i szczypta imbiru oraz soli himalajskiej
  • dwie łyżeczki sody oczyszczonej
  • trzy łyżki roztopionego masła klarowanego/ oleju kokosowego
  • jedno jajo
  • szczypta soli himalajskiej
  • na górę opcjonalnie wiórki kokosowe, płatki kokosowe bądź orzechy

Co robimy:
Blendujemy banany z łyżką tahini, namoczonymi daktylami i mleczkiem kokosowym, w drugim naczyniu ubijamy jajko, następnie masę bananową łączymy z jajkiem i dodajemy mąki (jeśli nie mamy tyle rodzajów mąki, można ją wymienić, np. na dwa rodzaje – kokosową i gryczaną, lub ryżową i kokosową, czy nawet jaglaną i gryczaną/kokosową) roztopione masło/olej, przyprawy oraz sodę oczyszczoną. Całość przenosimy do keksówki wyłożonej papierem do pieczenia i wg uznania dodajemy na górę wiórki kokosowe bądź inne dodatki.

Pieczemy 25 minut w temp. 200*C.

Chlebek świetnie sprawdzi się jako drugie śniadanie bądź podwieczorek. Jest bez nabiału i glutenu.

 

 

Zachęcam do spróbowania! Przepis jest banalnie prosty!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

<<< Powrót